Coș

0

Coșul tău este gol

Mergi la cumpărături
Este oare fonta antiaderentă?

Despre antiaderența fontei și nu numai

    Vasele de gătit din fontă au fost apreciate de bunicile și mamele noastre pentru capacitatea lor de a păstra căldura. Mâncarea preparată în vase de fontă se deosebește prin gustul intens și aroma deosebită.
Astăzi, fonta este învăluită în diverse mituri care creează impresii greșite și împiedică utilizarea ei eficientă în bucătărie.

   Ce trebuie să știți despre vasele din fontă?
In deosebi vom atrage atenția asupra vaselor din fontă emailată.

     Mulți cumpără vase din fontă fără să înțeleagă clar caracteristicile acestor vase. În aceste situații, experiența utilizării fontei în bucătărie, de obicei, nu este una pozitivă.
     Și cel mai important lucru aici este să înțelegem că vasele din fontă nu pot fi antiaderente.

     În timpul încălzirii și gătitului ulterior pe suprafața vaselor din fontă, se formează zgură sau, așa-numita, patină. Aceasta este de fapt cea care are proprietăți antiaderente, care, în plus, protejează vasul de rugină, in deosebi in cazul fontei fara acoperire emailată.
Patina nu trebuie îndepărtată sau ștearsă.

   Producătorii moderni acoperă vasele din fontă cu două tipuri de email - alb și negru. Emailul alb este mai puțin poros și este destinat pentru fierbere sau pentru gătirea mancarurilor suculente. În timp ce emailul negru cu structura poroasa este mai universal, absoarbe uleiul în timp si e mai preferat pentru preparerea bucatelor prăjite.

 Tigaie din fonta honeycomb Surel

Câteva sfaturi pentru gătitul în tigaie de fontă

   Urmând aceste sfaturi, veți putea bucura de gătitul în tigăile de fontă și veți obține rezultate culinare excelente:

      Preîncălzirea: Înainte de a începe gătitul, încălziți tigaia de fontă la foc mediu. Acest lucru va ajuta la distribuirea uniformă a căldurii și va preveni lipirea alimentelor de suprafață.

     Utilizați suficient ulei: Tigaia de fontă necesită o cantitate suficientă de ulei pentru gătit. Adăugați ulei sau unt pentru a preveni arderea și lipirea, recomandat este untul ghee.

    Mențineți focul mediu: Tigăile de fontă păstrează bine căldura, deci folosiți foc mediu pentru încălzire uniformă. Evitați temperaturile ridicate pentru a nu deteriora tigaia.

    Folosiți ustensile din lemn sau silicon: Tigaia de fontă emailata poate fi ușor zgâriată, așa că folosiți doar ustensile din lemn sau silicon pentru a amesteca și întoarce alimentele.

Spatula curbata Olive, 28cm

    Amestecare uniformă: În timpul gătitului, amestecați în mod regulat alimentele pentru a preveni lipirea de fundul tigăii.

    Aveți grijă cu produsele acide: Produsele acide, cum ar fi roșiile sau lămâile, pot reacționa cu suprafața tigăii de fontă neemailata. De aceea, este mai bine să evitați expunerea prelungită a alimentelor acide în tigaie.
În cazul tigăilor din fonta emailata, nu e o problema păstrarea îndelungată a produselor acide in vas, doar ca va fi necesar de repetat procedura de asezonare cu ulei.

Sote.md vă recomandă să aveți în fiecare bucătărie o tigaie de fontă pentru prăjit link,  o tava pentru copt link si un castron pentru fierbere sau înăbușire link.


Vă promitem că, respectând regulile de mai sus, veți savura o varietate de delicioase preparate culinare timp de mulți ani.

Îngrijirea adecvată:

Pentru a vă bucura de vasul din fontă mulți ani, este necesar să aveți grijă de el corect. Respectând regulile simple de utilizare a fontei, veți obține un ajutor de încredere în bucătărie.

  1. Asezonarea: Înainte de prima utilizare a vaselor din fontă, creați un strat natural antiaderent. Pentru aceasta, ungeți vasul din fonta cu ulei si puneți în cuptor la o temperatură de 200°C timp de aproximativ 20 minute. După aceasta, lăsați vasul să se răcească complet și îndepărtați excesul de ulei cu ajutorul hârtiei absorbante.
    Procedura de asezonare se repeta in cazul cand ati gatit mancare cu produse acide, exemplu roșii, sau dupa ce ati spălat vasul din fonta cu soluții de spălat agresive.
  1. Curățarea: După gătire, scoateți cu grijă alimentele din vas și lăsați-le să se răcească puțin. Apoi curățați vasul cu o burete moale și apă caldă, iar dacă este necesar în cazul cand s-a lipit mancarea, turnați puțină apa si puneți la foc timp de 2 minute, lasat sa se răceasca apoi cu bureta curatati usor. In cazuri exceptionale folosiți o cantitate mică de detergent moale.
  1. Detergenții: Evitați utilizarea detergenților agresivi și a bureților metalici, deoarece aceștia pot deteriora acoperirea. Se recomandă spalareala robinet cu apă caldă spre ferbinte cu burete moale și dupa necesitate cu  detergent moale pentru spălarea manuală.
  1. Uscarea: Este obligatoriu să uscați vasele după spălare. Vasele din fontă nneemailate pot fi afectate de rugină, așa că este recomandat să le uscați bine înainte de depozitare.
  1. Depozitare: Pentru depozitare, vasele din fontă trebuie să fie complet uscate. Locul de depozitare trebuie, de asemenea, să fie uscat pentru a preveni formarea de condens. Recomandat de pastrat fiecare vas pe polita separata fara suprapuneri, pentru a preveni deteriorarea suprafetei.
  1. Încălzire: Evitați variațiile bruște de temperatură. Nu așezați vasele fierbinți pe suprafețe reci și nu le puneți sub apă rece pentru a evita crăparea și deformarea.

    În magazinul Sote, puteți găsi o gamă variată de vase din fontă potrivite pentru diverse forme, culori și utilizări.
     Vă așteptăm cu drag!

Gătiți cu plăcere!

Etichete :

Lasă un comentarii

Articole asemănătoare