Cum să alegi vase pentru gătit sănătos?
TOP 4 vase de gătit toxice și alternativele lor sănătoase
Alimentația sănătoasă nu este doar un trend, ci o necesitate, dacă dorești să oferi ce e mai bun pentru familia ta. Pentru un regim alimentar echilibrat și nutritiv trebuie să alegi produse sănătoase și combinate corect, dar și vase de gătit potrivite – un element la fel de important, care de cele mai multe ori este ignorat. Dar tu știai că un prânz sănătos poate deveni toxic dacă îl găsești într-o tigaie sau cratiță din material sau cu acoperire toxică? Dacă nu, acest articol e pentru tine.
În continuare, îți propunem să afli ce vase de gătit nu trebuie să ai în bucătărie, cât de toxice pot fi unele materiale utilizate în producerea acestora, dar și cu ce alternative sănătoase și trainice le poți înlocui. Îți promitem informații obiective și testate și că după aceste articol vei dori să-ți schimbi toate vasele din bucătărie. Nu ezita să-ți pregătești și agenda pentru notițe.
Tipuri de vase pentru gătit. Avantaje și dezavantaje
Să începem cu VASELE CU ACOPERIRE din TEFLON. Avantajele de bază ale acestora sunt: aspectul practic, disponibilitatea și prețul avantajos. Totuși, teflonul aduce cu sine o serie de dezavantaje legate de sănătate. Acesta conține PTFE (politetrafluoroetilena) – polimer care elimină toxine la încălzirea peste 300 de grade. Toxinele eliminate creează simptome asemănătoarea cu răceala (dureri de cap, frisoane, febră, greutate în piept și chiar tuse), cunoscute și ca alergie la teflon.Un alt component chimic găsit în acoperirile teflon este PFOA (acid perfluorooctanoic), cunoscut și ca C8, care rămâne mult timp în organism și chiar natură și pot provoca cancer.
Drept alternativă,poți alege vasele cu acoperire din cuarț (DURAQUARZ). Acestea nu conțin substanțe chimice, dar se uzează și strică mai ușor. Dacă acoperirea s-a zgâriat, se recomandă să nu folosești vasul. Avantajele vaselor din cuarț sunt: caracteristicile antiaderente, faptul că pot fi spălate inclusiv în mașina de vase, dar și marele plus că poți găti în ele fără ulei. Totuși, cea mai practică și sănătoasă alternativă sunt vasele din FONTĂ. Iată care sunt avantajele fontei:
-
Acest material non-toxic nu se teme de timp și exploatare îndelungată.
-
Fonta se încălzește bine și proporțional, iar în plus are caracteristici antiaderente.
-
Gătind într-un vas din fontă poți fi sigur că nu elimină componente toxice.
-
Iar în plus, în mod natural vei crește cantitatea de fier din organism.
Dacă totuși dorești un vas din fontă curată, poți opta pentru fontă emailată – sănătoasă, comodă și ușoară în exploatare. Un alt avantaj al fontei emailate este că nu oxidează, deci poți păstra mâncarea într-un vas din fontă pentru un timp îndelungat.
Încă un material des utilizat pentru producerea vaselor de gătit este ALUMINIUL. Acesta este apreciat pentru rezistența înaltă, greutatea mică, multifuncționalitatea, dar și faptul că poate fi reciclat. Totuși, aluminiul nu e deloc sănătos. Acesta este un material neurotoxic, care poate duce la numeroase boli ale sistemului nervos. Chiar dacă aluminiul are un înveliș de protecție, acesta se zgârie ușor, permițând astfel metalului să nimerească prin alimente în organism.
În acest caz, alternativa sănătoasă și sigură este sticla. Vasele din sticlă au numeroase plusuri:
-
Nu elimină substanțe toxice la încălzire.
-
Nu păstrează gusturi și mirosuri de la alte bucate.
-
Iar pe lângă faptul că sunt destul de rezistente, sunt și ecologice.
Din dezavantajele acestui matarial, am putea menționa:
-
Faptul că nu are caracteristici antiaderente.
-
Și sunt sunt fragile. Totuși, folosite corect poți găti bucate sănătoase și delicioase.
Să trecem la vasele din cupru, unele din cele mai apreciate vase pentru aspectul estetic, dar și pentru faptul că se încălzesc mult mai rapid. Cu siguranță le-ai observat în filme celebre despre restaurantele franceze. Dar știai cât de periculos poate fi acest material? Desigur, organismul uman are nevoie de cupru, la fel ca și de alte metale, dar în cantități foarte mici. În cantități mari, mai ales când gătim alimente acide,cuprul poate crea intoxicație de la metale grele, manifestate prin simptome, precum: greață, vomă, amețeli, dureri de cap, îngălbenirea pielii și chiar diaree.
Chiar și vasele cu înveliș de protecție sunt periculoase pentru că conțin nichel. Acesta poate duce la probleme grave cu rinichii, ficatul, inima și plămânii.
VASELE DIN OȚEL INOXIDABIL sunt alternativa sănătoasă a cuprului. Alegerea perfectă pentru gătitul sănătos și delicios, mai ales pentru iubitorii de ciorbe și supe. Avantaje:
-
Acestea sunt ușoare, trainice și antiaderente.
-
Iar în plus, oțelul va rămâne ca nou mulți ani la rând.
-
Important să te asiguri că alegi un vas din inox alimentar. Recomandat este inoxul cu indicile 304.
Periculoase în timpul gătitului sunt și vasele din aluminiu cu acoperire din piatră sau ceramică artificială, datorită substanțelor nocive pe care le elimină acestea la temperaturi înalte. La Sote, magazinul tău de vase pentru gătit sănătos, ai cel mai bogat sortiment de tigăi, cratițe și oale din materiale sănătoase, ca să îndrăgești gătitul autentic și să oferi ce e mai bun familiei tale. Vezi sortimentul online sau în show-room-ul nostru din Chișinău, strada Tudor Vladimirescu 1A, unde îți vom oferi și mai multe informații și recomandări utile despre produsele noastre.
Acum când știi mai multe despre tipurile vaselor de gătit și materialele din care sunt produse, nu crezi că merită să investești în vase sănătoase?
VASE PERICULOASE
-
Cu acoperire din teflon
-
Din aluminiu
-
Din cupru
-
Cu acoperire din piatră sau ceramică artificială
VASE SĂNĂTOASE
-
Din fontă emailată
-
Din oțel inoxidabil
-
Vase emailate din oțel
-
Din sticlă
-
Oale din argilă pură glazurată și fără glazură
Gătiți sănătos - gătiți în vase sănătoase alese cu grijă la Sote!